Home | Contact | Sitemap

Gedoe om geld
 

Geld en zingeving

Zoals ‘Gedoe om Geld’ laat zien zijn geldproblemen vaak maar het topje van de ijsberg. Erachter schuilt vaak een heel verhaal, dat verklaart waarom iemand zo bang is schulden te maken of geld uit te geven en waarom een ander juist teveel uitgeeft en zo in financiĆ«le problemen komt. Andere probleemgebieden kunnen bijvoorbeeld zijn familieleden onder druk zetten door middel van geld, moeilijk financiĆ«le beslissingen kunnen nemen, overmatig gebruik van credit cards en vooral voortdurende conflicten over geld met je partner. Als je het gevoel hebt dat geld teveel van je aandacht vraagt en te zeer een beroep doet op je emoties, vraag je dan af of het niet verstandig zou zijn alles eens op een rijtje te zetten.

Zelfonderzoek over geld met de ZKM

De stellen die in het boek beschreven worden, zijn allemaal met de Zelf Konfrontatie Methode (ZKM) begeleid. Hoofdstuk 2 geeft en goed beeld van het verloop van het proces, terwijl de Appendix er meer informatie over geeft. Als je problemen hebt met geld waarvan je vermoed dat ze wel eens ver in je verleden terug zouden kunnen gaan, dan is de ZKM de aangewezen om die problemen te verkennen. Dus als je bijvoorbeeld bent opgegroeid in een gezin waarin geldgebrek of een overvloed aan geld tot conflicten en gespannen familieverhoudingen leidde, dan kan de ZKM helpen duidelijkheid te krijgen en afstand te nemen tot het verleden. Ook voor degenen die emotioneel aangrijpende omstandigheden hebben meegemaakt later in hun leven, zoals een pijnlijke echtscheiding of onverwacht ontslag, is de ZKM een goede manier om ervaringen met geld eens op een rijtje te zetten.

Voor degenen die wel problemen met of conflicten over geld hebben, die echter niet zulke diepe wortels hebben, zijn er ook andere methoden voor handen.

Uiteindelijk gaat het erom om op het punt te komen waar geld de juiste plek heeft gekregen, zodat je leven zinvol is zonder dat geld er zo’n greep op heeft. Het vinden van een juiste balans tussen geld en zingeving is voor veel mensen een ingewikkeld dilemma, maar als het lukt ook erg de moeite waard.

Wil je meer weten? Bel of dan voor een vrijblijvend intakegesprek